dilluns, 16 d’abril del 2012

Santa Coloma de Queralt farà un acte de desgreuge a les víctimes del franquisme

Bilbao, 17 de setembre de 1947, grup de presoners republicants al patí de la presso



Per iniciativa de l'Associació Cultural Baixa Segarra i amb suport de l'Ajuntament, el proper dia 28, a 2/4 de 8 del vespre, al Teatre Municipal “L'Estrella” hi haurà un acte de reparació a les víctimes innocents del fran-quisme, que varen patir les injustícies de la dictadura amb la presó o l'exili.

En primer lloc, es presentarà el llibre Memòries de presó, de Josep Moix i Marimon, un dinamitzador cultural dels anys 30, que va impulsar innombrables projectes, especialment en el món del teatre, però també en articles d'art, fotografia i pintura i va ser un dels fundadors de la Societat “L'Estrella”, de caràcter apolític. De mentalitat oberta i esquerrana, va ser acusat i condemnat a 30 anys de presó pel tribunal militar de Tarragona.

El llibre no és només la relació de la seva amarga experiència, sinó que mostra aspectes molt interessants de la vida a la presó de Montblanc, Tarragona i Cuéllar i es completa amb la correspondència que va mantenir amb la seva filla durant el període del seu empresonament.

A continuació, hi haurà la representació de l'espectacle Exili, que evoca amb imatges, paraules i cançons el drama dels que varen haver de marxar i la lluita dels qui varen quedar-se resistint contra la dictadura. Acaba amb un cant d'esperança perquè mai més ningú hagi de patir les conseqüències d'esdeveniments com aquells. Anirà a càrrec del Cor País Meu, integrat per una trentena de cantaires de Barcelona i Salt (Gironès), i compta amb el cant i recitat de poemes de Pere Quart, Raimon, Ovidi Montllor, Lluís Llach, Josep Palau i Fabre, Salvador Espriu, Vicent Andrés Estellés, entre altres.

L'espectacle, gratuït i obert a tothom, té una duració aproximada d'una hora i mitja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada