dissabte, 28 de juliol del 2012

UN PROFESSOR DELS EE.UU. ESTUDIA EL MERCAT DE SANTA COLOMA ALS SEGLES XIII-XIV



Gregory B. Milton, professor de la universitat de South Florida als Estats Units, ha publicat el llibre titulat Market power. Lordship, society and economy in Medieval Catalonia (1276-1313). (“Poder de mercat. Senyoriu, societat i economia a la Catalunya medieval (1276-1313”). El llibre, de 260 pàgines, ha estat editat el mes d’abril d’aquest any per l’editorial Palgrave Macmillan, especialitzada en publicacions universitàries.

L’obra està dedicada quasi íntegrament a l'estudi del mercat de Santa Coloma. A partir dels registres notarials colomins descriu el desenvolupament dels mercats medievals, l’economia de mercat, la regularitat del comerç i el crèdit en la societat rural, a més de les relacions entre jueus i cristians que creen una economia i una societat complexa, malgrat les prohibicions religioses.

Quan l’Associació Cultural Baixa Segarra va saber de l’existència de la publicació es va posar en contacte amb ell i, aprofitant una estada de Gregory Milton a Barcelona, el va convidar a passar un dia a Santa Coloma, d’on va sorgir aquesta visita.

Durant l'estada del professor Milton a Santa Coloma, alguns membres de l’Associació Cultural el vam acompanyar a fer una visita per diferents indrets del poble: l’església, Santa Maria de Bell-lloc, el castell, les fonts de les Canelles i el call jueu. També va ser rebut per l’alcalde, Sr. Ramon Borràs, a qui vam presentar el llibre i a qui l’autor va poder explicar els motius que el portaren a escriure'l. Actualment l’Associació està gestionant els tràmits per començar-ne la traducció, que creiem que pot ser d’interès tant per a la gent de Santa Coloma com per al món historiador català.

Instantània que recull la visita del professor Milton a Bell-lloc, acompanyat del Josep M. Carreras i Núria Palá que actuà d'intèrpret. Fotografia de S. Palà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada